facebook twitter flickr youtube Sindicació

Antoni Verger

Presentació

antoniverger

Portaveu de l'Assemblea del PSM-Entesa a Palma i Portaveu del grup municipal de MÉS per Palma

Menu

Menu:

Categories

Mobilitat [12]
General [10]
Palma [21]
Sostenibilitat [1]
Entrevistes [7]
Palma Ara [2]
PSM-Entesa Nacionalista [1]
Aniversari [1]

CercadorCompany: Al conseller d'immobilitat no li surten els números

antoniverger | 05 Novembre, 2011 02:57

En Biel Company volia ser conseller d'Agricultura. Quan en Bauzà li va demanar va acceptar totd'una, satisfet de poder "manejar" a la fí el sector agrari balear d'acord amb el seu criteri. Del que no era conscient en aquell moment en Biel "mena" era del "petit detall" de què, juntament amb les competències d'Agricultura, en José Ramón li endossava també "menudències" competencials com Medi Ambient, Territori i Mobilitat. 

Company, qui, segons ha confessat, l'únic contacte que havia tengut amb el tren era una curiosa afició a comptar els passatgers que viatjaven dins els combois ferroviaris, de cop se va trobar "gestionant" el transport col·lectiu de Mallorca, quan ni ho esperava ni l'interessava.

Només així s'entén la inoperància, desinterès i, sobretot, desconeixement que manifesta el conseller d'Agricultura i Immobilitat cada vegada que bada boca en temes de transport públic. La darrera "ocurrència" ha estat dir que cada usuari del tren i el metro costa al govern 13,5 Euros. Una xifra completament FALSA.

Anem per parts. Les despeses totals de funcionament (personal, combustible, neteja i manteniment de línies i unitats mòbils) del sistema ferroviari (tren+metro) sumaven el 2010 un total de 25,5 milions d'Euros (veure despesa corrent als pressuposts de SFM). La xarxa ferroviària va tenir 5,5 milions d'usuaris el 2010 i uns ingressos per recaptació/patrimonials de 9 milions. Així, el "déficit" de funcionament del sistema ferroviari, costos d'explotació menys ingressos tarifaris, seria de 16,5 milions d'Euros anual. Per tant, cada usuari de tren i metro li "costa" a l'administració 3 Euros. Com pot dir l'inefable Company que són 13,5 Euros! Tal vegada ganes de desprestigiar el transport ferroviari? O és que el conseller suma als costos d'explotació estrictes el pagament d'interessos i amortitzacions del préstec de les obres del Metro (que per cert, s'han de pagar fins el 2030)?!

Però això no acaba aquí. El plantejament de'n Company cau en una altra tergiversació enganyosa, mesclar tren i metro. Si els separam, resulta que les despeses de funcionament del tren estrictament considerat (corredor Palma-Inca-Sa Pobla i Manacor) són d'uns 15 milions d'Euros. Els ingressos per tarifes que es recapten dels 4,2 milions d'usuaris són un total de 8 milions. Per tant, el "déficit" que generaria el servei de tren, resultant de restar 15 de despeses menys 8 d'ingressos, seria de 7 milions d'Euros. És a dir, se pot afirmar sense por d'equivocar-nos que cada usuari de tren "costa" a l'administració un total de 1'6 Euros (7 dividit entre 4,2). Això sense comptar les externalitats positives del transport ferroviari, que aconsegueix disminuir contaminació, sinistralitat, congestió de trànsit, despeses sanitàries, etc.

En qualsevol cas, resulta que els 13,5 Euros afirmats per Company són realment 1,6 Euros. Per què tergiversa les xifres Sr.Company? Per què suma a les despeses d'explotació les despeses bancàries per pagar les obres del Metro? I per què mescla tren i metro? No és just que carregui damunt les esquenes dels sofrits usuaris del transport ferroviari les culpes d'unes obres de Metro, producte de la megalomania de'n Jaume Matas, i els "acusi" ara de "costar" massa a l'administració. És una injustícia i una falsedat.

Però el més preocupant de tot això no són les "declaracions" en sí del megaconseller sinó la intencionalitat que amaguen. Que no és altra que justificar l'augment de tarifes, la reducció de freqüències, i la paralització de les obres de tren entre Manacor i Artà.

És evident que ni el conseller ni el Govern creuen en el projecte de reobertura de la línia entre Manacor i Artà, tot i què paradoxalment va ser el PP qui va incloure aquestes obres dins el Pla director sectorial de Transports l'any 2006. El Govern Bauzà ha seguit invertint en infraestructures tan discutibles com el Palau de Congressos i no ha destinat un sol Euro a seguir amb les obres ja iniciades del Manacor-Artà, malgrat sap que recuperaria immediatament els doblers dels pressuposts de l'Estat. Perquè és cert que l'Estat no ha complit posant als seus pressuposts totes les partides incloses al Conveni que són necessàries per seguir amb totes les obres ja adjudicades pel Govern de les Illes, però també és cert que l'Estat sí té ara mateix com a mínim 53 milions d'Euros disponibles i pressupostats (entre fons estatutaris i conveni del tramvia) per destinar al tren de Llevant. Només s'està a l'espera que el Govern de les Illes justifiqui davant Madrid el pagament de les obres ja executades als contractistes perquè el Ministeri aboni al Govern de les Illes unes quanties ja consignades als pressuposts estatals.

Així idò, en Company té dues alternatives. Una, seguir les obres ja  iniciades i executades en un 50%, o dues, gastar molt de milions d'Euros en desfer allò ja fet per al final no tenir res. El que no pot passar de cap manera és deixar les obres així com estan més temps. Això no és cap alternativa possible. I escollir la segona alternativa, renunciar al projecte Manacor-Artà quan ja està en avançat estat d'execució, és una autèntica barbaritat i una irresponsabilitat. 

Per tot això, al conseller Company només li queda  una alternativa. A més de dedicar els seus esforços i desvetlaments al malmès sector agrari balear, haurà de fer feina també per aconseguir que tan el Govern de les Illes com el Govern de l'Estat, prioritzin una miqueta el transport col·lectiu, la mobilitat sostenible, i la comarca de Llevant. Enlloc de dedicar recursos a altres "cosetes" com el Palau de Congressos, segons cinturons o l'AVE Madrid-Galícia (300 milions més d'Euros licitats fa només 2 mesos), ambdós governs haurien de dedicar els esforços necessaris per, superant els lògics problemes i ralentiments derivats de la difícil situació pressupostària, poder acabar el més aviat possible unes obres que suposen una millora substancial del transport públic de Mallorca i que fa 10 anys que la gent de la comarca reclama amb insistència.

Sr Company, faci feina i deixi de desprestigiar el transport col·lectiu amb declaracions poc raonades i falses. No desfaci tot lo fet en l'anterior legislatura. Acabi les obres del tren de Llevant i no vulgui passar a la història com el conseller d'Immobilitat.


Categoria: Mobilitat. Comentaris: (16). Retroenllaços:(0). Enllaç permanent
« Comentari posterior | Comentari anterior »

Comparteix

Comentaris

 1. 1. TGV  |  09-11-2011 a les 16:17

  Bones tardes, una pregunta indiscreta, ha pensat en el montant total que costarà el tren i ha dividit aquest total entre la població a quí donara servei? (sense incloure Manacor que ja te servei de tren)

  I no ha pensat que amb un 10 % del total, s'hagues pogut fer una gran i magnifica xarxa de transport d'autobus, com també tenen a les demés regions d'España?

  I on està l'estudi de viabilitat d'aquesta obra o perqué no s'ha fet públic?

 2. 2. Antoni Verger  |  09-11-2011 a les 22:07

  Aquesta obra està inclosa a un instrument de planificació, el Pla director sectorial de Transports, aprovat el 2006 pel PP amb el consens de totes les forces polítiques. Els instruments de planificació lògicament responen a estudis tècnics i de viabilitat previs que fan que s'incloguin unes obres i no unes altres.
  Els usuaris inicials anuals del Manacor-Artà són 574.000 i quan arribi el tren a Cala Ratjada arribarien als 1,2 milions. Li he de recordar que el tren de Inca-Manacor té uns 600.000 usuaris anuals, xifra molt semblant al Manacor-Artà. També s'ha de tancar i ser substituit per un servei d'autobusos? Ho demani per Manacor.

 3. 3. guitar hero oyna  |  27-04-2012 a les 20:03

  guitar hero oyna

 4. 4. gapegralp  |  03-05-2012 a les 18:56

  Today is good weather, isn't it?

 5. 5. Aşk Sözleri  |  25-05-2012 a les 14:54

  aşk sözleri

 6. 6. kurtlar vadisi pusu son bölüm izle  |  22-09-2012 a les 06:08

  kurtlar vadisi pusu son bölüm izle

 7. 7. kuzey güney izle  |  22-09-2012 a les 06:08

  kuzey güney izle

 8. 8. harbi sözler  |  27-05-2014 a les 18:55

  harbi sözler

 9. 9. ağlatan sözler  |  27-05-2014 a les 18:56

  ağlatan sözler

 10. 10. processko indir  |  27-05-2014 a les 18:56

  processko indir

 11. 11. sarı balyajlı saç modeller,  |  27-05-2014 a les 18:57

  sarı balyajlı saç modeller,

 12. 12. sinir küpü oyna  |  27-05-2014 a les 18:58

  sinir küpü oyna

 13. 13. 47 ronin izle  |  27-05-2014 a les 18:59

  47 ronin izle

 14. 14. film izle  |  27-05-2014 a les 19:00

  film izle, hd film izle, full film izle

 15. 15. aldatma sözleri  |  24-10-2014 a les 19:16

  Bones tardes, una pregunta indiscreta, ha pensat en el montant total que costarà el tren i ha dividit aquest total entre la població a quí donara servei?

 16. 16. güzel mesajlar  |  24-01-2015 a les 18:01

  en güzel mesajlar sitesi olarak hizmet veren güzel sözler sitesi siz ziyaretçiler ile